NOS Journaal

placeholder

De video NOS Journaal in gebarentaal is gemaakt door

productie Stichting Vi-taal

verteller Tony Bloem Nederlandse Gebarentaal
verteller Philip Freriks Nederlands

productie/regie Ruud Janssen
vertaling Tony Bloem
faciliteiten NOS, Hilversum

met dank aan
NOS, Hilversum
Philip Freriks

De website Haagse Kunstgrepen 2.0 is financieel mogelijk gemaakt door

NOS Journaal

Vraag of reactie?

Heb je een vraag of opmerking of misschien wel een tekening?
Stuur je reactie naar mail@vitaaldenhaag.org
Interessante inzendingen of een mooie tekening plaatsen wij graag op deze pagina.

NOS Journaal

NOS Journaal in gebarentaal / 28 mei 1998

De vertaling

verteller: Tony Bloem (Nederlandse Gebarentaal)
verteller: Philip Freriks (Nederlands)

Dames en heren, goedenavond.

In negen Europese steden, waaronder Amsterdam, is opgelucht adem gehaald: de splinternieuwe Europese reuzentelescoop zond haarscherpe beelden naar de aarde van verre sterrenstelsels.
Een enorm succes worden die foto’s trots genoemd.
Vooral trots, omdat die eerste beelden van de reuzentelescoop in Chili 100 keer scherper zijn dan die van de Amerikaanse Hubble-telescoop in de ruimte. Met andere woorden: al kijkend naar de sterren blaast Europa haar partijtje mee.

Vanaf 1 januari volgend jaar mogen Europese astronomen met de reuzentelescoop de eerste echte onderzoeken doen. Tot die tijd wordt er nog mee geëxperimenteerd.

Het wordt één grote loterij! De staatsloterij, de lotto en de bank-giroloterij gaan samen. Weer een fusie dus! De klant merkt er overigens niks van, de loten blijven hetzelfde. Maar de organisatie wordt efficiënter, en zodoende blijft er meer geld over voor de goede doelen. Dat zegt althans de nieuwe kans-spelorganisatie. Die andere grote tombola, die van de Nationale Postcodeloterij, meent dat er sprake is van ontoelaatbare monopolievorming.

De strijd tussen ABN-Amro en Fortis om de Belgische Generale Bank lijkt nog maar net begonnen.
Bestuursvoorzitter Kalff van ABN-Amro tourt door België, om alles nog eens goed uit te leggen.
Fortis reageerde eerst vandaag op de zet van ABN Amro, maar geeft geen krimp, ook al klinkt er enige afkeuring door wanneer de Nederlands-Belgische bankverzekeraar stelt dat de strijd maar wat onnederlands is.

Gemeenten die woningen vrijhouden voor vluchtelingen, maar er geen bewoners voor kunnen vinden. In Friesland was die opmerkelijke situatie voor de betrokkenen gemeenten aanleiding om alarm te slaan en met de landelijke overheid rond de tafel te gaan zitten.

De 30-jarige vrouw uit Meppel, die vorig jaar december haar stalkende ex-man neerschoot, is door de rechtbank van Assen veroordeeld tot twee jaar gevangenistraf. Acht maanden daarvan zijn voorwaardelijk. De Officier van Justitie had vier jaar geëist.

De installatie van een nieuwe Indonesische president, en de eerste voorzichtige hervormingen, beginnen hun vruchten af te werpen. Het IMF, Internationale Monetaire Fonds, heeft de gesprekken hervat over het omvangrijke hulpprogramma. Ook op het vlak van de mensenrechten is er beweging. Morgen zullen er nog eens 5 politieke gevangenen vrijgelaten worden, na de twee die maandagavond al naar huis mochten.

Verkiezingen voor een nieuw Indonesisch parlement, en een nieuwe president, kunnen waarschijnlijk pas over een jaar gehouden worden. Dat is althans de termijn die de minister van Economische Zaken aanhoudt. Gisteren nog zei president Habibie, dat hij die verkiezingen met een maand of drie verwachtte.

Het kan bij een groot sportevenement: geen vechtpartijen, geen rellen, maar sportieve lol en gezelligheid. Zo is het op het grootste door Nederland georganiseerde sportevenement sinds de Olympische Spelen van 1928, de wereld-kampioenschappen hockey in Utrecht.
Na vanavond is het toernooi toe aan de halve finales met de Nederlandse vrouwen en mannen in een hoofdrol.

Reintje de Vos, inmiddels geplaagd door een mid-life-crises, maakt dezer dagen de provincie en stad Groningen onveilig. Dat gebeurt binnen het beschermde kader van een opera maar wel op ongebruikelijke locaties. Opmerkelijk dus deze produktie van de Stichting Aa en het Noord Nederlands Orkest. Die opera ‘Van alle tijden / Van alle streken’, een bewerking van die eeuwenoude fabel over Reinaert de Vos, ging vanavond in première.

In rechtstreeks proza Monique Somers met het weer.

Tot zover het acht-uur-journaal van woensdag 27 mei. Daarin kwam het belangrijkste nieuws uit de ruimte dankzij spectaculaire foto’s van de reuzentelescoop van het Europees Zuidelijke Observatorium in Chili. Daar staat ’s werelds meest geavanceerde telescoop die, zoals uit de eerste testfoto’s blijkt, de sterren met zeer grote nauwkeurigheid kan volgen. De kwaliteit van de foto’s is perfect en men spreekt dan ook van een Europees industrieel succes.

Meer nieuws in het journaal van 10 uur op Nederland 3 en op deze zender, meteen na de reclame, de NCRV met Netwerk.
Ik wens u nog een heel prettige avond.