Haagse Kunstgrepen

Hemels Gewelf
De website Haagse Kunstgrepen 2.0 is financieel mogelijk gemaakt door

Haagse Kunstgrepen

James Turrell – Hemels gewelf
1996
30 × 40 meter
Een aarden wal van ongeveer
5 meter hoog omsluit de kom
Roden Crater
Serpent Mound
James Turrell
F. Allen Griffin
             portret James Turrell

Haagse Kunstgrepen

Hemels Gewelf / James Turrell

De vertaling

Tony Bloem

Hier, in de duinen van Kijkduin, ligt een kunstwerk. In dit landschap aan de kust komen licht, ruimte en natuur samen.
De Amerikaanse kunstenaar James Turrell zocht speciaal dit duin uit om zijn kunstwerk uit te voeren. Zijn bedoeling was een plek te maken waar je je bewust bent van het heelal en van de sterren.
De inspiratiebron was zijn Roden Crater, een kraterbodem gelegen in de droge woestijn van Arizona in Amerika.

Van de kraterbodem maakt hij een kunstwerk door kamers en tunnels in de vulkaan aan te brengen om licht op verschillende manieren te kunnen beleven. Het is als het ware ook een observatorium geworden voor de bewegingen van de zon, de maan en andere hemelverschijnselen.
Net als hier.

Licht. Ruimte. Om je daarvan bewust te laten worden, haalde Turrell alle storende elementen weg. Hij groef een grote kuil in het duin en alles wat stoort is gewoon verdwenen!
Hoe kom je erin? Door een tunnel.

Precies in het midden staat een stenen bank. Deze is niet bedoelt om op te zitten maar om op je rug te liggen en naar boven te kijken.

Als je daarop ligt zie je de rand van de krater en ga je vanzelf nadenken over de oneindige ruimte van het heelal boven je. Het licht en de wolken veranderen natuurlijk met het weer mee.

Turrell laat je hier ervaren hoe warm de zon kan schijnen, hoe guur de regen voelt, en hoe stormachtig de wolken kunnen zijn. ‛s Nachts kun je de twinkeling van de sterrenhemel bekijken. Je kan er rustig de tijd voor nemen, zodat je er je eigen gedachten bij krijgt.

Op een schilderij laat een kunstschilder je licht zien met z’n verf.
James Turrell schildert met allerlei vormen van écht licht.

Mensen die al eeuwen lang een spirituele relatie met de natuur en het heelal hebben zijn de Indianen. Ruim 1000 jaar gelden was er een meteoorinslag in de woestijn. Rond die inslag bouwden zij een heuvel van aarde, Serpent Mound, Slangenheuvel, met een lengte van wel 420 meter.
Wetenschappers denken dat de plaatsing van het monument te maken heeft met de standen van de sterren en de maan.

Een schrijver en kunstenaar van Indiaanse Shawnee afkomst, zijn naam is Fritz Griffin, vertelt in een spannend jeugdboek over de Slangenheuvel.

Dit is Fritz Griffin. Hij schreef een verhaal over een Amerikaanse jongen van 11 jaar die visioenen heeft over zijn Indiaanse voorouder, het stamhoofd Tecumseh Tensee. In het verhaal vliegt hij als in een droom midden in de nacht vanaf Slangenheuvel naar dit Hemels Gewelf. Hier ontmoet hij het meisje Janneke en met haar samen wil hij op een vredelievende manier andere volkeren leren kennen.

Tony Bloem

‘De jongen in het verhaal, bent u dat zelf?’

Fritz Griffin

‘Yes, It‛s a book about me, actually.
I‛m part native American and well, I grew up in Ohio country and there I had a magic experience.
I went to the Serpent Mound because I was directed by the old grandfather to do that and there I had a vision quest.
And in the vision quest I took the form of a griffin.
My name is Griffin.
And I flew as a magic griffin over to Holland and here, in the Hemels Gewelf, I met Janneke.
Janneke is a dragonfly and dragonfly and I had a magic journey together.
And there we saw, yes, that peace is the heartbeat of nature.’

‘This circle is the connection to the heavens, it‛s much like the Serpent Mound which was created by the Indians from the spirit of a comet which came to the earth.’

‘We think we are all part of the universe, we should understand that, that we need to love each other and love nature as a whole to respect, you know, and then we can come together.
Well, the old history, it is about history between the old Europeans and the Indians. And the Indians say the white man, he has a brim on his head, he speaks with two tongues, one way he says and another way he does.
In this time we must go beyond this idea.
We have to realize now, we are all together in this world and we need to be friends with each other, yes.’

Tony Bloem

‘James Turrell werkt al dertig jaar aan zijn Roden Crater in Arizona. Hij werkt zijn project steeds verder uit. Als dependance hebben wij hier in Den Haag een klein kratertje!’

Je kunt het Hemels Gewelf dag en nacht bezoeken.
Kom hierheen, je bent welkom.