De introductie van de euro

placeholder

De video voor de voorlichtingscampagne/ De euro – Stap voor stap naar 2002 is gemaakt door

opdrachtgever Ministerie van Financiën / Het Nationaal Forum voor de introductie van de euro
productie Vi-taal – ontwerpbureau voor visuele communicatie

presentatie Nanda van Dijk en Tony Bloem
stem Daria Mohr en Marc Krone
vertaling Tony Bloem

productie en regie Ruud Janssen
studio faciliteiten Interactive Media Video Producties (Studio A)
camera en montage Hans Veldkamp
geluid Ton Spruit
geluidsstudio Ronald Nadorp (Bob Kommer Sound Studio)
graphics Frits Dijks (Dubday Art Direction)

© Ministerie van Financiën, 1999

De euro. Stap voor stap naar 2002 is een uitgave van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro
Nationaal Forum voor de introductie van de euro
De website Haagse Kunstgrepen 2.0 is financieel mogelijk gemaakt door

De introductie van de euro

Vraag of reactie?

Heb je een vraag of opmerking of misschien wel een tekening?
Stuur je reactie naar mail@vitaaldenhaag.org
Interessante inzendingen of een mooie tekening plaatsen wij graag op deze pagina.

placeholder
placeholder

De introductie van de euro

De euro – Stap voor stap naar 2002 / De introductie van de euro

De vertaling

verteller: Nanda van Dijk en Tony Bloem
stem: Daria Mohr en Marc Krone

Nanda van Dijk

Goedendag. Mijn naam is Nanda van Dijk

Vanuit de studio in Den Haag van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro en ik presenteer het programma: De euro stap voor stap naar 2002.

De euro wordt van ons allemaal. In dit programma zullen wij u op de hoogte brengen van alle veranderingen die te maken hebben met de invoering van de euro. Wij schakelen nu over naar het Binnenhof in Den Haag waar Tony Bloem klaar staat om alles te vertellen over de introductie van de euro.

Tony Bloem

Sinds 1 januari 1999 staat de waarde van de euro van vast: 1 euro is 2.20371 gulden. Vanaf dat moment zijn de onderlinge wisseleenheden van de deelnemende landen aan elkaar gekoppeld.
De euro is nu in elf landen van de Europese Unie ingevoerd. Naast Nederland ook in België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje en Portugal. Het is waarschijnlijk dat op een later tijdstip meer landen zullen gaan meedoen.

Toch zult u tot januari 2002 nog weinig merken van de nieuwe munt. Euromunten en bankbiljetten worden namenlijk pas in januari 2002 in omloop gebracht. Tot die tijd zal de gulden dus de belangrijkste munt blijven in Nederland.
Wel is het sinds 1 januari 1999 mogelijk om betalingen per bank of per giro in euro's te verrichten. Maar aan de kassa in de winkel kunt u alleen nog in guldens betalen. Dat geldt ook voor pinnen, chippen, betalen met cheques en creditcards dus tot januari 2002 alleen in guldens.

Nanda van Dijk

Dus in het kort:
Op 1 januari 1999 wordt de waarde van de euro vastgesteld. En ook vindt de invoering van de euro op de beurs, in bank- en giroverkeer plaats. 1 januari 2002 worden de euromunten en de bankbiljetten ingevoerd. En uiterlijk op 28 januari verdwijnt de gulden als wettig betaalmiddel.

Tony Bloem

Wij weten nu precies hoeveel de euro waard is, namenlijk 2.0371 gulden. De rechtsgeldigheid van de officiële waarde van de valuta van de deelnemende eurolanden staan in het publicatieblad van de Europese gemeenschappen.

Iedereen kent het ƒ teken voor de gulden, ook voor de andere Europese valuta's bestaan vaste tekens. Natuurlijk is er voor de euro ook een eigen teken ontworpen. En straks gaat hij er als volgt uitzien: € 100,- en natuurlijk € 0,25.

De koers van een euro bestaat ten opzichte van een gulden uit zes cijfers, een cijfer voor, en vijf cijfers achter de komma. 1 euro is 2.20371 gulden.
Alle berekeningen tussen de euro en de gulden moeten met deze officiële, volledige koers worden gemaakt, omdat er anders afrondingsverschillen kunnen worden gemaakt.
Alleen te betalen of te ontvangen eindbedragen mogen worden afgerond op twee cijfers, eurocenten dus! Berekeningen moeten altijd worden gemaakt met de koers van 1 euro als uitgangspunt.

De beurs is al overgeschakeld op de euro.
Sinds 4 januari, de eerste beursdag in 1999, zijn de noteringen van de Amsterdam Exchange uitsluitend in euro's.
De handel op de effecten- en optiebeurs vindt nu plaats in euro's. Alle noteringen zijn in euro's en ook de AEX index is weegegeven in euro's.
Ook in de andere landen binnen het eurogebied zijn de effecten- en de optiebeurzen volledig overgeschakeld op de nieuwe munt.
Uw beleggings­verkeer kan gewoon via uw guldensrekening in blijven lopen. U hoeft dus geen aparte eurorekening te openen. De bank zorgt gratis voor de conversie van guldens naar euro's en andersom.

Nanda van Dijk

Omrekenen van guldens naar euro's.
Wie van guldens naar euro's wil omrekenen moet delen door de officiële koers.
Een bedrag van ƒ 7,50 omrekenen naar euro's moet dus altijd als volgt gebeuren:
ƒ 7,50 : 2,20371 = 3,40335 en afgerond is dat € 3,40

Omrekenen van euro's naar guldens.
Dus om euro's om te rekenen naar guldens wordt het aantal euro's vermenigvuldigd met de officiële koers.
Bijvoorbeeld € 3 = 3 x 2,20371 = ƒ 6,61113 en afgerond is dit dan ƒ 6,61. Bij betaling in contante guldens wordt dit bedrag afgerond op stuivers, dus ƒ 6,60.

Tony Bloem

De euro is vanaf 1 januari 1999 ingevoerd in het girale betalings­verkeer. Banken, bedrijven en instellingen kunnen hier gebruik van maken en zullen bijvoorbeeld eindbedragen, in zowel guldens als in euro's vermelden.
Dit geeft u de mogelijkheid om alvast te wennen aan de nieuwe munt. De euromunten en bankbiljetten komen pas op 1 januari 2002 in uw portemonnaie.

Als u tussen nu en 1 januari 2002 in euro's wilt betalen of ontvangen dan kunt u daarvoor terecht bij uw bank. De banken regelen alle eurozaken.
Als u een factuur in euro's krijgt en u wilt deze in euro's betalen dan kunt u dat gewoon via uw bank of girorekening doen.
Daarvoor kunt u bij uw bank speciale overboe­kings­formulieren aanvragen.
De bank zorgt voor omrekening en vermeld op het rekeningafschrift zowel het bedrag in guldens als in euro's. Alle banken in Nederland zullen overschrijvingen in euro's afhandelen zonder extra bijkomende kosten.

Als u tussen nu en 2002 op reis gaat naar een ander euroland dan moet u nog steeds geld wisselen want in alle eurolanden worden de euro munten en bankbiljetten pas in 2002 in omloop gebracht. Het wisselen gebeurt in deze overgangsperiode vanzelfsprekend tegen de officiële omrekenkoers.
Vanaf 1 januari 1999 zijn de koersen van de munten van de elf landen die meedoen aan de euro aan elkaar gekoppeld.
Dat betekent dat hun waarde ten opzichte van elkaar voorgoed vast ligt. Daar verandert niets meer aan. De banken hoeven geen kosten meer in rekening te brengen voor het koersrisico. Vreemd geld uit andere eurolanden wordt dus relatief goedkoper. Bij het terugwisselen krijgt u dezelfde koers als bij de aankoop.
Dat betekent niet dat wisselen helemaal gratis wordt. De banken maken kosten voor het wisselen en het in voorraad houden van vreemde valuta en kunnen deze kosten aan u doorberekenen.

En hoe zit dat nu met de euro en de belastingen?
Wel, sinds 1 januari 1999 kunt u zelf kiezen of u over de belastingjaren 1999, 2000 en 2001 belasting­aangiften in guldens of in euro's doet. Voor bedrijven kan deze faciliteit soms aantrekkelijk zijn. Op het aangifteformulier staat de keuzemogelijkheid uitgelegd. Pas vanaf het belastingjaar 2002 moeten alle belasting­aangiften in euro's worden gedaan.

Nanda van Dijk

Op 1 januari 2002 is het zover. Dan rollen de eerste euromunten over de toonbank en komen er uit de geldautomaten de eerste eurobank­biljetten. U kunt dan overal betalen met euro's. Ook alle bank- en girorekeningen worden per 1 januari 2002 in één klap omgezet in euro's. Dat gaat volkomen automatisch en kost u niets. Uw rekeningnummer verandert niet en alle automatische betalingen lopen gewoon door tenzij u ze zelf stopzet, net zoals dat nu gebeurt.
Alle prijzen in het eurogebied zijn in euro's. Uw salaris, pensioen of uitkering komt in euro's binnen op uw bank- of uw girorekening.
In korte tijd gaat heel Nederland over op de euro.

Tony Bloem

Als u na januari 2002 door de andere landen van het eurogebied reist dan hoeft u geen verschillende valuta bij zich te hebben. U kunt vanaf dat moment in al deze landen met euro's betalen.
U hoeft dus niet meer om te rekenen, geen geld meer te wisselen en u heeft ook geen omwisselkosten meer. Als u binnen de eurolanden iets wilt kopen dan kunt u voortaan in één oogopslag zien wat het kost. U kunt de prijzen in het buitenland dus veel makkelijker vergelijken met de prijzen van thuis.
Met de komst van de euro verandert er veel maar daar hoeft ú niets voor te doen. Omdat zowel uw uitgaven als uw inkomsten op dezelfde manier worden omgerekend kunt u hetzelfde blijven kopen met uw geld.

Tony Bloem

Pensioen of levensverzekerings­contracten zullen na 2002 niet veranderen, evenmin als hypotheek­contracten. Geen enkele contract­voorwaarde mag eenzijdig gewijzigd worden door de komst van de euro. Als beide partijen samen een contract willen aanpassen mag dat natuurlijk altijd.
Wie nu een hypotheek heeft van bijvoorbeeld ƒ 120.000,- met een looptijd van 15 jaar tegen een vastgelegde rentepercentage van 5% ziet alleen het bedrag veranderen. Dat wordt tegen de officiële koers omgerekend in euro's.
Verder verandert er niets.

Het spaargeld:
Wie spaargeld op een bank of girorekening heeft, hoeft ook niets te doen. De bank zet het gespaarde bedrag per 1 januari 2002 automatisch voor u om in euro's. De voorwaarden en de spaartermijnen veranderen niet.

Het salaris:
Het salaris is meestal vastgelegd in een arbeids­overeenkomst. Door de komst van de euro veranderen de afspraken en bepalingen van de arbeids­overeenkomst niet. Ook hier geldt: Alle bedragen moeten volgens de officiële eurokoers worden omgerekend van guldens naar euro's.
Veel bedrijven zullen trouwens al in de overgangs­periode van januari 1999 tot 1 januari 2002 uw salaris op uw salarisstrook zowel in guldens als in euro's vermelden. Dit is om u alvast te laten wennen.

Nanda van Dijk

Ook al is de euro er nog niet, we weten al wel hoe de munten en de bankbiljetten er uit gaan zien.

Tony Bloem

De euro bankbiljetten zijn in alle landen die meedoen allemaal hetzelfde. Briefjes hebben allemaal een verschillend formaat en een andere kleur.
Een briefje van € 5,- is het kleinste,
dat van € 500,- het grootste.
De euro's € 0,01,-, € 0,02,- en € 0,05 cent zijn roodachtig van kleur. De munten van € 0,10, € 0,20, en € 0,50 ct zijn geelachtig.
De munt van € 1,- is zilverkleurig met een gele rand en de munt van € 2,- is geel met een zilverkleurige rand.

De euromunten zijn aan de achterzijde in alle eurolanden het zelfde. De voorzijde is verschillend want elk land mag de voorzijde zelf ontwerpen. Op de Nederlandse euromunten staat koningin Beatrix op de voorzijde afgebeeld.
Op de euromunt van € 2,- staat in Nederland het randschrift 'God zij met ons'.

Alle euro's, uit welk euroland dan ook, zijn overal in het eurogebied geldig. Met de euro's die u uit Nederland meeneemt op vakantie in Frankrijk kunt u dus gewoon betalen op een Frans terrasje.

Dus even alles op een rij:
€ 0,01, € 0,02, € 0,05, € 0,10, de munt van € 0,20, € 0,50, € 1,00 en € 2,00.
Het briefje van € 5,-, € 10,-, € 20,-, € 50,-, € 100,-, € 200,- en tenslotte € 500,-.

Bewaker

Mijnheer! Mijnheer! Waar gaat u heen? Mijnheer!

Tony Bloem

Nederland is op tijd klaar voor de euro.
Al in februari 1996 is in Nederland het Nationaal Forum voor de Introductie van de Euro opgericht om de overgang van de gulden naar de euro zo soepel mogelijk te laten verlopen.
De grote maatschappelijke organisaties in Nederland van werkgevers en werknemers, de financiële sector zijn alle in het forum vertegenwoordigd.
Dus Nederland is op tijd klaar voor de euro!

Nanda van Dijk

Heeft u vragen over de euro? Bel dan gratis de eurolijn 0800 – 1521. De eurolijn is bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur 's morgens tot 21.00 uur 's avonds. Geen tekst en beeldtelefoon. U kunt ook terecht op de eurosite www.euro.nl
Of vraag informatie aan bij het Nationaal Forum voor de Introductie van de Euro.
Postbus 20205, postcode 2500 EE Den Haag.

Tony Bloem

In het Nationaal Forum voor de introductie van de euro zijn vertegenwoordigd:
Ministerie van Economische Zaken
CNV
Ministerie van Financiën
Consumentenbond
Pensioenfondsen
FNV
Raad Nederlandse Detailhandel
MKB – Nederland
Verbond van Verzekeraars
De Nederlandse Bank
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Nederlandse Vereniging van Banken
Vereniging VNO – NCW


Woordenlijst

euro
munteenhe euromunt
eurobankbiljet
creditcar cheque
valuta
euroland
gulden-teken
eurocent
AEX
AEX-ind effecten
optie
de beurs
guldensrekening
eurorekening
giraal betalingsverkeer
euro-overboekingsformulier
rekeningsafschrift
omrekenkoers
koersrisico
belastingsaangifte
geldautomaat
rekeningnummer
omwisselkosten
pensioen
hypotheek
contractvoorwaarde
God zij met ons
Het Nationaal Forum voor de introductie van de euro
pensioenfonds
detailhandel